Bemiddeling in familiezaken

Een vonnis in familiale kwesties leidt niet altijd tot een werkelijke oplossing van het conflict.

Een vonnis omvat vaak standaardclausules en is dus niet altijd uitgewerkt op de concrete situatie van de mensen. Dit brengt nieuwe frustraties en discussies met zich mee.

In de dossiers waarin partijen samen aan een regeling kunnen werken en waar er aandacht en ruimte is voor een persoonlijke en gedetailleerde uitwerking van de regeling, is er een duidelijk verschil merkbaar. Een regeling die door beide partijen werd aanvaard, is in de praktijk vaak beter werkbaar en zorgt voor meer rust.

In de bemiddeling ligt de focus op het herstel van de communicatie tussen mensen en worden mensen begeleid om het volledige plaatje te kunnen zien en te erkennen wat er bij de ander speelt.

Wie kiest voor een bemiddeling, kiest voor een oplossing van een conflict op maat. Leen Peeters is erkend bemiddelaar in familiezaken en zij begeleidt u om via overleg zelf tot een oplossing te komen die het beste past voor alle betrokken partijen.

Een bemiddeling duurt vaak minder lang dan een gerechtelijke procedure en is ook minder kostelijk. Bij een bemiddeling delen de partijen samen de kosten van de bemiddelaar. De prestaties die door een erkend bemiddelaar worden verricht, vallen (momenteel) niet onder het BTW – stelsel, daar waar op de prestaties die door een advocaat worden verricht, 21 % BTW moet worden gerekend.

Hoe werkt het praktisch?

Wanneer u samen voor bemiddeling heeft gekozen, kan er een eerste gesprek worden vastgelegd op het kantoor te Keerbergen.

Tijdens dit eerste gesprek overlopen wij met u wat een bemiddeling precies inhoudt en zullen we met u de “overeenkomst tot bemiddeling” bespreken (zie link). Indien er binnen de bemiddeling een akkoord wordt bereikt en dit akkoord wordt voorgelegd aan de rechtbank, dan dient er steeds een kopie van deze overeenkomst te worden toegevoegd.

Een eerste bemiddelingsgesprek duurt meestal anderhalf uur. Na dit gesprek wordt er samen bekeken hoe de bemiddeling zal worden verder gezet.

Specialiteit van

Leen Peeters

Advocaat

Wij helpen u!

Heeft u vragen? Aarzel niet om ons te contacteren. Luisteren, meedenken en oplossen is ons motto!

Contacteer ons

Zoekt u hulp voor uw juridische zaken?

Laat u door ons helpen en neem vandaag nog contact op!